Word donateur
Soester Eng Behoud en versterking van de Soester Eng
MENU

Het verhaal achter de bordjes op de Soester Eng

Gepubliceerd op 30-10-2020

Het verhaal achter de bordjes op de Soester Eng

Omdat bij bezoekers van de Soester Eng de gedragsregels soms onduidelijk zijn of onbekend, heeft de Stichting Vrienden Soester Eng bij opgangen van de Eng tekstbordjes geplaatst. 

Hoewel de akkers van oudsher niet omheind zijn, wil dat niet zeggen dat ze mogen worden betreden. Akkers, en ook bloemenranden, zijn privéterrein. Een belangrijk probleem voor boeren zijn de uitwerpselen van honden. Wat veel hondenbezitters niet weten, is dat in uitwerpselen van honden een parasiet zit: neospora caninum. Honden hebben daar geen last van, koeien wel. De Eng wordt gebruikt om veevoer te verbouwen. Via het voer zorgt de parasiet ervoor dat drachtige koeien de vrucht afstoten.
Een ander probleem is dat de hondenpoten jonge plantjes, zoals nu de Rogge, schade toebrengen en vertrappen.

Zoals overal binnen de bebouwde kom van Soest moeten honden ook op de Eng aan de lijn worden gehouden. Poept een hond, dan moeten de uitwerpselen worden opgeruimd.

Boeren op de Eng klagen vaak over loslopende honden. Volgens Kees Waagmeester, voorzitter van de Stichting Vrienden Soester Eng, krijgen de Vrienden hierover ook vaak klachten. Soms treden de BOA’s, de Bijzondere Opsporingsambtenaren, op tegen hondenbezitters. Waagmeester: ‘Wij hopen dat dat niet nodig is en dat bekendheid met de gevolgen van loslopende honden zal helpen de Enggewassen te beschermen en het probleem van neospora caninum op te lossen’. 

Terug naar overzicht
Webdesign by RETO Copyright 2021 Stichting Vrienden Soester Eng