Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Spannende tijd voor de boer

September, oogstmaand. De aardappels naast de molen zijn in augustus al gerooid. Op de Eng zie je nu nog wat paarsbloeiende luzerne staan, een akker met boekweit, velden met voederbieten, een akker met pas ingezaaide bladrammenas en tot slot heel veel akkers met mais. De mais wordt de komende weken geoogst, inclusief de zonnebloemen die langs diverse maisakkers staan.
De meeste mais op de Eng is snijmais of voedermais. Dit wordt geteeld voor het voeren van vee en dan vooral voor koeien. De hele plant wordt geoogst, fijngehakt en gevoerd. Er wordt gewacht met de oogst, tot de kolven vol met zetmeel zitten. Dit is pas het geval aan het einde van het seizoen, als de plant begint met afsterven. 
 
Voor boeren spannend: wacht de boer te lang dan gaat de mais rotten door schimmels of regen. Oogst de boer te vroeg, dan heeft de mais minder voedingswaarde voor de koe en kan het gewas door te veel aan vocht gaan rotten tijdens het bewaren. 
Deze week en volgende week organiseren teeltspecialisten overal in het land zogenoemde ‘maisdemo-avond. Boeren van onder andere de Soester Eng nemen dan maisplanten van hun akkers mee. Deze worden gehakseld (versnipperd) om vervolgens de droge stof te bepalen. Aan de hand hiervan schat de boer dan in wanneer de mais het best geoogst kan worden. Het meest optimale is een drogestofgehalte van 36 procent. Dit kan per akker verschillen en is afhankelijk van het ras, het tijdstip van zaaien en de wijze van grondbewerking. 
 
Naast dat de boer te weten krijgt wanneer de mais het best geoogst kan worden, ontmoet hij tijdens de demo ook collega’s en bovendien is er gratis bier. Eind volgende week zal naar alle waarschijnlijkheid de maisoogst op de Eng starten. 

 

Nieuwsoverzicht