Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Nat voorjaar dus een late maisoogst

Vanwege het natte koude voorjaar kwamen de maisplantjes dit jaar pas laat op gang. Normaal is 1 oktober de deadline van de overheid voor het oogsten van mais maar dat was dit jaar niet haalbaar en werd op het laatste moment met een maand uitgesteld. De meeste boeren willen de mais pas oogsten als deze volledig afgerijpt is en vol zetmeel zit. Zo is het beter voer voor de koeien want ja, vrijwel al het mais op de Eng is voedermais en gaat naar het vee. Hoe meer voedingsstoffen van het eigen land, hoe minder extra voer er ingekocht hoeft te worden.

Als 'burger' heb je vaak geen idee van al die data waar boeren rekening mee moeten houden.  De overheid stelt diverse voorschriften op o.a. in verband met het milieu. Houdt een boer zich daar niet aan dan krijgt hij forse boetes of kortingen op subsidies en wordt hij beschouwd als frauduleus. Veel agrariërs schijnen af te willen van dat 'kalenderboeren' zodat er meer rekening kan worden gehouden met zaken zoals klimaat en de gang van de natuur.

Over de gang van de natuur gesproken: toen de eerste maisvelden kaal waren, landde er iedere ochtend een groep grote Canadese ganzen op de Eng. Om uit te rusten maar ook om hier een daar een maiskorreltje mee te pikken. Lang bleven ze niet want een Canadese gans heeft behoefte aan water. De volgende stop was waarschijnlijk de Eem. Canadese ganzen wonen sinds eind jaren zeventig in Nederland en trekken nauwelijks. In Canada trouwens wel. Daar zakken ze voor het intreden van de winter af richting het zuiden van de Verenigde Staten.

Nieuwsoverzicht