Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

De Kolonieweg

Personeel met kinderen voor het Koloniehuis (1911-1931). 
Bron: Historische Vereniging Soest/Soesterberg.

Beluister deze tekst

De Kolonieweg, die hier naar beneden richting Soest-Zuid loopt, is een van de laatste holle wegen van Soest. De weg is vernoemd naar het Koloniehuis uit 1910. Het stond tot 1995 achter de hoge bomen waar nu de woon-werkgemeenschap van de Amerpoort ligt. Het Koloniehuis was gebouwd voor ‘bleekneusjes’: arme stadskinderen die aan moesten sterken en vooral ook aan moesten komen. Rust, regelmaat en reinheid was het motto met dagelijks stevige maaltijden en veel lichaamsbeweging in de buitenlucht. Het Koloniehuis heette ook ‘De Nieuwe Weg’ of ‘Trein 8.28 Herstellingsoord H.IJ.S.M.’ De vereniging Trein 8.28 H.IJ.S.M (Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij) bestaat nog steeds en steunt kinderen en jongeren onder de 21 jaar die een maatschappelijke of medische achterstand hebben.    
 

Het huis van Herman Isings rond 1915. Bron: Archief Eemland.

Aan de Kolonieweg woonden ook verschillende kunstenaars. Onder andere Johan Herman Isings, vroeger bij iedereen bekend vanwege zijn historische schoolplaten. Hij gaf opdracht voor de bouw van de villa op nummer 6 en genoot van de rust en de stilte op de Eng en misschien ook wel van de schitterende luchten en vergezichten. Bunts Holleweg heette de straat toen. Het huis kreeg de naam Huize Clasina, naar Isings eerste vrouw. Later werd de naam In d'Opgang.
Meer weten over de geschiedenis van Soest en Soesterberg? Bezoek de website van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg.

Nieuwsoverzicht