Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Info Soester Eng: WO2

Op de foto: ingang bunker, deze lag als je vanaf de Molenstraat komt, rechts van de Molenweg. In de verte: huizen aan de huidige Nieuweweg. 
Foto: archief Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945.

Beluister deze tekst.
Op en rond de Eng vonden in de Middeleeuwen diverse veldslagen plaats. Gelre en Holland wilden macht in het gebied van het Sticht Utrecht. Ook in de Tweede Wereldoorlog was de Eng oorlogsgebied en, net als de rest van Nederland, in handen van de Duitsers. Kunstenaar Isings aan de Kolonieweg moest zijn huis verlaten en onderduiken vanwege zijn anti-Duitse gezindheid. De Eng was in die tijd bovendien strikt verboden voor alle Soesters. Geen plek voor wandelaars en fietsers zoals nu.

Er waren loopgraven en zoeklichten en veel prikkeldraad. Vliegbasis Soesterberg was de standplaats van de Duitse bommenwerpers en werd onder andere vanaf deze plek op de Eng beschermd. Voor dat doel stonden hier luchtafweerkanonnen en geregeld gingen de ramen van de woningen rondom de Eng aan diggelen. Ook bevonden zich hier werkplaatsen, waslokalen, kantines en een keuken. Bunkers dienden als schuilplaats voor de Duitse officieren en soldaten. 


De Oude Kerk in oorlogstijd

Het geheel had van bovenaf een bastionachtige vorm. Vijftig soldaten hadden tegelijk dienst. Als hun dienst erop zat, kwamen de volgende vijftig aangemarcheerd vanuit het Koloniehuis, aan de rand van de Eng.

In september 1944 raakte het vliegveld in Soesterberg buiten gebruik en verdwenen de kanonnen van de Eng. In het laatste oorlogsjaar dienden de bunkers als schuilkelders voor de inwoners van Soest. Toen in april 1945 de Eng door de Canadezen met granaten werd bestookt, waren de Duitsers al lang vertrokken.

Na de oorlog werd de bunker op de Eng drie maanden gebruikt door cabarettheater De Molshoop. Van een tweede cabaretseizoen is het echter nooit gekomen: in 1946 werd de bunker opgeblazen, de brokstukken afgevoerd en namen de boeren het land weer in gebruik. 

De ingang van cabarettheater De Molshoop. Op de achtergrond de Heilige Familiekerk in het zuiden van Soest. 

Meer beelden zien van de Eng in oorlogstijd? Kijk op de website van de Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945. 

Nieuwsoverzicht