Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Besluit over overweg Gouden Ploeg uitgesteld

Een besluit over de spoorwegovergang bij De Gouden Ploeg is met enkele maanden uitgesteld. Spoorwegbeheerder ProRail wil eind 2023 alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland opheffen of wel beveiligen omdat ze gevaarlijk zijn. 
De overweg bij De Gouden Ploeg heeft volgens de gemeente Soest een belangrijke recreatieve en cultuurhistorische functie en daarmee zijn de Vrienden Soester Eng het eens. Maar hoewel De Gouden Ploeg echt niet de gevaarlijkste is omdat de gebruiker niet in rechte lijn kan oversteken en de treinen er zo vlakbij het station heel langzaam rijden, wil ProRail de overgang toch sluiten. 
Op de site van de gemeente wordt het uitstel toegelicht:
In juni 2021 vroeg de gemeente aan gebruikers en omwonenden hun mening te geven over de onbewaakte overweg. Dit leverde veel waardevolle reacties op. De meeste mensen vinden de overweg (erg) belangrijk en hebben nauwelijks een gevaarlijke situatie gezien.
Onafhankelijk onderzoek van Movares bevestigt dat de kans op een ongeval klein is. Hoewel de treinen langzaam rijden, is er door de bocht in het spoor toch een kans op een ongeluk. 
Er is geen perfecte oplossing die recht doet aan alle belangen en de financiële uitdagingen die daarbij spelen. Daarom is de zoektocht naar een oplossing ingewikkeld. Wethouder verkeer Nermina Kundić zegt daarover: “Ik ben heel erg blij met zoveel ideeën en reacties in de enquête. Het toont een enorme betrokkenheid. De ideeën die zijn aangedragen willen we eerst goed bekijken en met ProRail onderzoeken. Daardoor kost het meer tijd voordat we een besluit kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. Wij hebben ProRail ook al eerder laten weten dat we niet zomaar een half miljoen of meer op tafel kunnen leggen. Ik zie ook veel reacties over de wandelmogelijkheden op de Eng. Daar willen we sowieso werk van maken, bijvoorbeeld met een wandelpad langs het spoor tussen de Gouden Ploeg en de Van Goyenlaan.”


 

Nieuwsoverzicht