Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Nieuw, voederbieten op de Eng

 Vandaag zijn er voor het eerst sinds tientallen jaren weer eens voederbieten op de Eng geoogst. Ze waren bijna verdwenen maar stijgen nu weer voorzichtig in populariteit. Voederbieten lijken op suikerbieten maar dan minder zoet. Melkkoeien eten ze graag en ze zijn ook nog eens gezond en goed voor de melkproductie. En ook heel belangrijk voor boeren: ze hebben een hoge droge-stof-opbrengst per hectare, een hoge productie. Vanaf de jaren vijftig hebben de voederbieten plaats moeten maken voor de mais. Mais is veel minder werk om te oogsten en ook eenvoudiger te verwerken tot voer. Maar nu experimenteren boeren weer met voederbieten, want het gewas heeft ook een aantal voordelen. 
Op de Eng zijn dit jaar twee akkers met voederbiet van twee verschillende boeren. De kleine bietenplantjes, bekend als langzame starters, hadden in het begin van het seizoen last van het vele zand dat door een storm bovenop de bietenakker kwam te liggen. Van de droogte zullen ze minder last hebben gehad. Daar kunnen bieten over het algemeen goed tegen. In de loop van het seizoen hebben de bieten zich goed hersteld. Nadeel van voederbieten is dat ze onder de modder zitten, ze vorstvrij bewaard moeten worden en ook zo moeten worden opgeborgen, dat ze niet gaan rotten. Bovendien moeten ze in stukken worden gehakt want een koe kan niets met een hele voederbiet. Soms worden ze gemengd met mais en ingekuild. Andere mogelijkheden zijn: op een bietenberg of in een sleufsilo. 
Het oogsten vandaag was uitbesteed aan een loonwerker. Het was nog even zoeken naar een loonwerker met een bietenrooimachine. De bieten worden komende winter aan de koeien gevoerd. Soms wel tien kilo per koe per dag. Paarden zijn ook gek op voederbieten maar kunnen niet meer dan vijf kilo per dag verwerken. Het loof van de biet schijnt niet goed te zijn voor de dieren. Van voederbieten kun je ook hele mooie lampions maken voor Sint Maarten. 

 

Nieuwsoverzicht