Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Rupsen van de Koninginnenpage

Afgelopen tijd zijn er rond de 25 rupsen van de vrij schaarse koninginnenpage op de Eng gesignaleerd. Soms in de bloemenranden, vaak op venkel en wortel in een groentetuin. 
De rups van de koninginnenpage is net als de vlinder een opvallende en kleurrijke verschijning. Het dier kent twee generaties, van half mei tot half juni en van half augustus tot eind september. De rupsen die op dit moment op de Eng leven, zullen overwinteren als gordelpop en pas volgende zomer uit hun omhulsel kruipen. 
Probleem op de Eng is dat de bloemenranden vroeg in het voorjaar worden gemaaid en wortels en venkel nog voor de winter zullen worden geoogst. Om te zorgen dat de rupsen op de Eng daadwerkelijk vlinders worden, kunnen ze het beste worden verplaatst naar plekken waar ze zich ongestoord kunnen ontwikkelen van pop tot vlinder. Deze week is een aantal rupsen overgezet naar venkelstruiken in een tuin aan de Kolonieweg. Ook is een aantal rupsen verplaatst naar tuinen elders in Soest. 
Het mooiste voor de koninginnenpagerupsen zou zijn als er op verschillende plekken op de Soester Eng permanent wilde peen, venkel of andere schermbloemigen groeien. De gevonden rupsen kunnen dan op de Eng zelf worden uitgezet in plaats van op locaties elders in Soest. Leuk detail is dat mannetjes en vrouwtjes van de Koninginnepage elkaar bij voorkeur ontmoeten op een heuveltop. Mannetjes verschuilen zich vaak in een hoge boom of een markante toren, denk bijvoorbeeld aan de pijp van de oude Zuivelfabriek aan de rand van de Eng.

 

Nieuwsoverzicht