Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Kleine kolonie boerenzwaluwen; vijf nestjes


De boerenzwaluw is, zoals de naam al zegt, een echte vogel van het boerenland, herkenbaar aan het rode voorhoofd en dito kin. Ook bij de Eng is een kleine kolonie van een nest of vijf,  in een stal waar permanent in en uit kan worden gevlogen. 
De boerenzwaluwen van de Eng hebben hun nestjes gemaakt op een soort broedplankjes die aan de balken van de stal zijn bevestigd. Ook is er een oud nest te zien, gemaakt boven op een plafondlamp.
 
Zodra de jongen denken dat er een ouder aan komt, sperren ze hun gele bekjes wijd open om maar zoveel mogelijk voedsel te ontvangen. Soms zijn de nestjes zo vol dat er wel eens een uit het nest valt. Althans dat was onze conclusie toen wij een dood jong vogeltje onder een van de nestjes zagen liggen. Maar over het algemeen gaat het goed. 
 
Behalve de aanwezigheid van een open stal, is er op deze locatie aan de Eng ook een poeltje met water en modder in de buurt. Modder is wat de zwaluw nodig heeft voor zijn nest. Vandaar dat ze vaak in de buurt zijn van weides met koeien, paarden of ander vee. Bovendien heb je daar meer kleine vliegende insecten: hét voedsel van de zwaluw, wat in volle vlucht verzameld wordt. Vandaar dat de bloemenranden en bloeiende bermen zo belangrijk zijn op de Eng. Helaas zagen wij gisteren dat er bermen op de Eng gemaaid waren. Zonde want de bloemenranden staan nog niet in bloei. Gelukkig is er op het erf van de stal ook een stukje met bloeiende insectenplanten. 
 
De boerenzwaluwen zijn van april tot oktober op de Eng. Misschien krijgen ze na deze nestjes nog een tweede en derde legsel. Daarna verzamelen ze zich met andere soortgenoten uit de regio om vervolgens overdag naar Afrika te vliegen waar de winter ergens tussen de Ivoorkust en Angola wordt doorgebracht.

Nieuwsoverzicht