Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Lokkertje voor huiszwaluwen bij de Eng  

De huiszwaluw overwintert in Afrika en is van april tot eind juli in ons land om te nestelen. Vroeger kwam de vogel ook veel in de stad voor. Tegenwoordig vooral op het platteland. 
In Soest en omgeving vind je de huiszwaluw onder andere bij de Eem en rond de Koninginnelaan, de Jachthuislaan en de Van Lenneplaan. De huiszwaluw eet uitsluitend insecten en dan vooral muggen. Deze worden in volle vlucht gevangen. Vandaar dat de vogel een beetje ruimte nodig heeft: het landschap moet weids en insectenrijk zijn. 
Op de Eng is de huiszwaluw, voor zover wij weten, nog niet gesignaleerd maar volgens vogelkenner Jaap van den Berg zou het best een geschikt gebied kunnen zijn. Hoewel ... de huiszwaluw heeft graag water en modder in de buurt. Gelukkig is aan de rand van de Eng een erf met een poeltje waar al jaren boerenzwaluwen gebruik van maken. Om de Eng extra aantrekkelijk te maken voor de huiszwaluw heeft Jaap van den Berg afgelopen weekend twee nestschalen opgehangen bij een particulier aan de Molenstraat. Met uitzicht op de Eng. 
Zo’n dubbel kunstnest van houtvezel in combinatie met beton kost rond de twee tientjes. Het dient minimaal op twee meter hoogte geplaatst te worden. Veel hoger mag ook en graag direct onder de dakgoot of een andere oversteek. De huiszwaluw is een koloniebroeder en nestelt bij voorkeur niet zonder soortgenoten in de buurt. Vandaar dat er altijd minimaal twee nestschalen naast elkaar moeten worden opgehangen. Als eenmaal de (kunst)nestjes in gebruik zijn, komen de huiszwaluwen doorgaans ieder jaar weer terug. 

Nieuwsoverzicht