Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Te groot voor tuin, te klein voor akker

Ondanks de koude dagen van afgelopen week begint volgens de astronomische kalender vandaag pas de winter. Voor de meeste dieren is het in de winter lastig om aan voedsel te komen. Gaan ze niet in winterslaap dan kost het vinden van eten veel extra energie.
Om dieren een beetje te helpen leggen sommige landeigenaren en boeren wintervoedselakkers aan. Boeren kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij het landbouwcollectief. Boer Pieter Kuijer heeft dit gedaan en op de Eng ligt dan nu ook een prachtige wintervoedselakker. Deze is zichtbaar vanaf het pad wat loopt tussen het W.A. van Elmptpad en de Molenstraat, niet ver van het perceel met de kerstbomen. De akker is duidelijk herkenbaar aan de vele bruin/grijs verkleurde kruiden en granen. Onder andere betreft het hier rogge, tarwe, lage zonnebloemen, boekweit en rammenas. Het lijkt net of de akker bij de oogst vergeten is maar op deze akker wordt niet geoogst want de zaden zijn voor vogels zoals de kneu, de keep en de groenling en voor andere dieren. Door de dichte begroeiing vormt dit perceel bovendien een prima schuil- en overwinterplek voor bijvoorbeeld muizen. En de aanwezigheid van muizen is weer goed voor de torenvalken en andere roofvogels op de Eng.
De akker is rond de 2.000 vierkante meter. Voor een particulier zou het een grote tuin zijn maar voor een boer is het net te klein om bijvoorbeeld mais of winterrogge in te zaaien. Als wintervoedselakker heeft het een mooie bestemming gekregen die bijdraagt aan de biodiversiteit en het voedselaanbod op de Soester Eng.

Nieuwsoverzicht