Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Zuivelfabriek De Soester

Medewerkers Vika poederkaasfabriek. Maart 1950. Foto: Harry Pot. Nationaal Archief.

Beluister deze tekst.
Vanuit dit punt heb je goed zicht op de voormalige Coöperatieve Zuivelfabriek en Melkinrichting ‘De Soester’. In 1917 gebouwd en later nog eens fors verbouwd. Nu een gemeentelijk monument. De pijp van 21 meter hoog is een belangrijk herkenningspunt vanaf de Eng. In het verleden was de pijp nog 5 meter hoger.
De fabriek was ooit een boterfabriek en later werd er kaas en andere zuivel gemaakt. Boeren brachten vanaf de boerderij de melk met paard en wagen en later met de trekker. ‘Luie boeren’ werden ze neerbuigend genoemd door hun collega’s die geen lid waren van de coöperatie. In de jaren vijftig werd het gebouw overgenomen door poederkaasfabriek Vika. Sommige bewoners herinneren zich nog de vaak als onprettig ervaren geur rondom de fabriek. Ook zat er ooit meubelzaak Fugers en later Vint, vintage en design. 

Nu is het pand bewoond en hebben de eigenaren de oude pijp laten restaureren. Hoog aan de fabriekspijp hangt een nestkast voor torenvalken. Ook wordt de rest van het gebouw door de bewoners in ere hersteld. En stel je eens voor: onder de schoorsteenpijp staat nog de originele stoommachine die vroeger de machines aandreef. En ook de oorspronkelijke boterkelders en de kaaszolder zijn er nog!
Vanaf dit punt zie je ook de Oude Kerk van Soest. Oorspronkelijk had de toren aan de westkant, de zijde van de Eng, geen uurwerk. Op de Eng werkten toch alleen maar landarbeiders die geen klok konden kijken, dacht met toen. In 1905 kwam de klok er aan de kant van de Eng er dan toch!

Nieuwsoverzicht