Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Paul Roncken hield 13e Englezing

Wat is de toekomst van de Soester Eng? Welk toekomstbeeld geeft ons en komende generaties houvast om een eng als die van Soest te blijven ontwikkelen? Over deze belangrijke vraag hield landschapsarchitect Paul Roncken op 12 april 2023 in Cultureel Centrum De Rank de dertiende Soester Englezing, die door 130 belangstellende werd bijgewoond.

Dr. ir. Paul Roncken adviseert de provincie Utrecht over trends en ruimtelijke ontwikkelingen in landelijk en stedelijk gebied. Hij is verbonden aan de leerstoelgroep landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit en is directeur van de stichting NatuurCollege, een innovatienetwerk voor hedendaagse relaties tussen mens en natuur in onderzoek, onderwijs en verbeelding.

Roncken besprak de meerdere paden die mogelijk zijn om de Soester Eng te behouden voor toekomstige generaties. Als bijvoorbeeld bodem en water sturend worden, dan heeft dat gevolgen voor het grondgebruik en beheer en de aanwezige gewassen. Als de Utrechtse Heuvelrug zich ontwikkelt met grote stille natuurkernen en levendige flanken met meer recreatieve verbindingen, dan kan de Soester Eng drukker gaan worden. Als de nadruk komt te liggen op het verduurzamen van de relatie met de bebouwing om de Eng heen, dan kan dit aanleiding zijn voor meer intensieve voedselnetwerken, het telen van biologische grondstoffen voor isolatiematerialen en het versterken van biodiversiteit in de overgangen van gevels, tuinen en landschapselementen.

De zeer levendige discussie na de pauze ging vooral over de vraag hoe het cultuurhistorische agrarische landschap van de Eng en de doelen als natuurverbetering, waterbeheer en het tegengaan van klimaatverandering kunnen worden gecombineerd.

Ps. Donateur worden? Ga naar SoesterEng.nl/Doneren. Nieuwe donateurs krijgen dit jaar het boekje ‘De Soester Eng. Elke dag anders’ door Alexandra Tom als welkomstgeschenk (winkelwaarde € 12,-).

(fotocredit Paul Roncken: Christiaan Krouwels)

Nieuwsoverzicht