Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

Niet spitten is de trend

Op de Soester Eng is niet alleen leven boven de grond maar ook onder de grond: schimmels, wormen, bacteriën, geleedpotigen, noem het maar op. Sommigen met het blote oog waarneembaar, velen alleen te zien met een microscoop. Moet je voorstellen: in een theelepel Eng-aarde schijnen meer organismen te leven dan er mensen op aarde zijn en deze organismen werken ook nog samen. Zoals ook op deze site was aangekondigd, draaide in het Soester filmhuis van Artishock een schitterende documentaire hierover, met de titel: 'Onder het maaiveld'. Zonder dit leven onder de grond, zou er geen leven boven de grond zijn en daarom is het belangrijk zuinig op bodemleven te zijn en het waar mogelijk te verbeteren. 
Zeer populair onder moestuiniers is het niet spitten. Dit zou moeten leiden tot meer leven, minder werk en meer opbrengst. Maar hoe krijg je zonder spitten het onkruid weg? Daarvoor wordt bruin karton gebruikt bijvoorbeeld afgekeurd karton of karton waar fietsen of witgoed in gezeten hebben. Belangrijk is dat het karton geen kleurenopdruk heeft, want gekleurde inkt is slecht voor het milieu. Op het karton leg je een laag van 15 centimeter compost en uiteindelijk kun je dan zaaien en planten zonder te spitten. Het karton vergaat door vocht en regen. Idealiter leg je het karton in het najaar neer, bedek je het met compost en vervolgens met bladeren. Maar in ons regenachtige landje kan het ook rond deze tijd nog wel.
Vrijwilliger Xianya Wang is deze dagen druk bezig op de Engtuin, een groenteakker op de Eng, met karton en compost. Wij zijn benieuwd naar de resultaten.

Nieuwsoverzicht